Enligt Gislaveds kommun försämras möjligheterna att pendla till Jönköping om länstrafiken avvecklar linje 560 Foto: SVT

Gislaveds kommun upprörd över länstrafikens plan att lägga ner busslinje

Uppdaterad
Publicerad

Gislaveds kommun riktar skarp kritik till Jönköpings länstrafiks, JLT, planer på att lägga ner busslinje 560 eller 245. Kommunen menar att båda busslinjerna är viktiga för både skolelever och arbetspendlare. JLT anser att man måste spara pengar och är förvånade över kritiken.

Enligt Gislaveds kommun försämras möjligheterna att pendla till Jönköping om länstrafiken avvecklar linje 560. Avvecklas istället linje 245 kommer kommunens kostnader öka för att ordna skolskjuts till elever från Tranemo till Grimsås.

– Man kan tycka att vi gör mycket väsen för en enda busslinje, men det betyder så mycket mer för vår kommun, skriver Anton Sjödell (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, i ett pressmeddelande.

Besparingskrav på 40 miljoner

Länstrafiken har uppgett till kommunen att de behöver spara på grund av ökade drivmedelspriser. Det handlar om besparingar på 40 miljoner kronor.

– Jag har full respekt för att man måste göra besparingar, men vi vill starkt markera mot att länstrafiken ställer dessa linjer mot varandra då båda är vitala för kommunens framtida utveckling, skriver Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Glesa ut avgångar

Gislaved föreslår att länstrafiken istället försöker glesa ut antalet avgångar på linjerna.

Enligt David Lundberg, enhetschef för busstrafiken på JLT, har länstrafiken och kommunen varit överens tidigare om att lägga ner 560 och länstrafiken är fast beslutsamma att gå igenom med planen.

– En indragen trafik är alltid en indragen trafik. Det här är en synpunkt som uppkommit nu att man inte är nöjd med att vi måste göra besparingar men det är ett uppdrag vi fått politiskt som vi måste genomföra, säger David Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.