Omorganisationen av skolorna i Gislaveds kommun kan komma att vinna pris. Foto: TT

Gislaveds omdiskuterade skolorganisation kan prisas

Publicerad

Hösten 2017 genomfördes en mycket omdiskuterad omorganisation av skolorna i Gislaveds kommun. Nu två år senare kan förändringen av kommunens skolor vinna pris som Sveriges bästa utvecklingsprojekt.

Gislaveds kommun ville öka integrationen och få fler att klara målen i skolan. Detta skulle göras genom att omstrukturera de befintliga skolorna till fem nya skolor i Gislaved och Smålandsstenar.

Tidigare F-6 skolor gjordes om till rena låg- och mellanstadieskolor och effekten blev att elever från olika bostadsområden möttes redan i förskoleklass istället för i högstadiet.

Då organisationen gjordes höjdes många negativa röster, röster som nu tystnat och många anser att den nya organisationen har fungerat. Se klipp nedan:

Nu har kommunens omorganisation nominerats till GötaPriset som uppmärksammar ”Sveriges bästa utvecklingsprojekt”. Bland 383 inskickade bidrag har 29 stycken nominerats. Ett av dem är barn- och utbildningsförvaltningens genomförande av skolomorganisationen, med fokus på det framtida samhället.

Detta är GötaPriset

GötaPriset delas ut en gång om året till den verksamhet (offentlig, privat eller idéburen) som juryn anser har genomfört Sveriges bästa utvecklingsprojekt.

De nominerade ska under våren 2019 författa en uppsats som sedan bedöms av en jury. Vinnaren belönas med 100 000 kr på Kvalitetsmässans invigningsgala den 12 november.

Kvalitetsmässan är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling.

Bakom GötaPriset står Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Landsting, Institutet för Kvalitetsutveckling – SIQ och Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.