Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör företagets vd Cajsa Lundberg om sin oro i klippet ovan. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Vrigstadföretaget gjorde grön omställning – får elräkning på över en miljon i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Familjeföretaget Lundbergs Pressgjuteri gick från fossila drivmedel av maskiner till el – nu drabbas de hårt. I vanliga fall har de en elräkning på 1-2 miljoner per år – nu betalar de samma pris – fast i månaden.

Företaget från Vrigstad gjorde en grön omställning som innebär att man arbetar för en minskad miljö- och klimatpåverkan genom till exempel utsläpps­minskningar och effektiva, giftfria resursflöden.

Cajsa Lundberg, som är vd för företaget som har gått i tre generationer, säger att det inte bara är hennes företag som drabbas.

– Det är inte bara vi. Det är inte bara gjuterierna, det slår över all processindustri, säger Cajsa Lundberg.

”Den gröna omställningen i Sverige kastas 15 år tillbaka i tiden”

Hon är orolig för att situationen som råder just nu ska påverka den gröna omställningen i Sverige.

– Det skickar en dålig signal för de som tänker göra den gröna omställningen och de nya gröna investeringarna som måste göras. Hur ska man våga göra det med tanke på att detta kan hända? Vi klarar inte driften och vi klarar inte att betala elräkningen för den omställningen vi har gjort. Det finns inga pengar kvar till att fortsätta, säger hon.

Hör Cajsa Lundberg som är vd för företaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.