Stefan Larsson är samhällsutvecklare på Gnosjö kommun. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Gnosjö kämpar för att öka sin befolkning

Publicerad

Gnosjö och Gislaved är de enda kommunerna i länet som har färre invånare nu än på 1990-talet.

– Här har det med bostadsfrågan att göra. Det har varit svårt för många som velat bygga att få kredit, säger Stefan Larsson, samhällsutvecklare i Gnosjö.

Trots att arbetsmarknaden i kommunen har varit god under många år har alltså befolkningen minskat. Svårigheter att få lån från bankerna för nybyggnation är enligt Stefan Larsson på kommunen en central orsak till att befolkningsutvecklingen under många år varit negativ.

– Vi saknar billiga lägenheter för ett första boende och det är inte lätt att bygga nytt som är billigt. Därför behöver vi få igång byggandet så att det blir flyttkedjor i bostadsbeståndet, säger Stefan Larsson.

Därför har kommunen väldigt stor inpendling till företagen varje dag, upp mot 2 500 personer. Samtidigt pendlar cirka 1 200 personer ut från kommunen varje dag.

– Men vi är ju ändå fler här på dagen än på natten.

Trenden har vänt

Men på senare år har byggandet i Gnosjö i viss mån kommit igång och det har lett till ett trendbrott när det gäller den negativa befolkningsutvecklingen. Inflyttningen har ökat och det har också fötts fler barn i kommunen de senaste åren.

Kommunen har som mål att 2025 vara fler invånare än man var på 1990-talet då kommunen var som störst. Då bodde 10 355 personer i Gnosjö.

– Vi har följt prognosen som vi upprättade när vi antog planen 2015 ganska bra. Det gäller att vi kan hålla i och öka vår attraktivitet och öka byggandet så att folk ska slippa att behöva flytta till Värnamo och Gislaved.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.