Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De flesta som kommer på hälsosamtal tycker att de lever bra, men enligt Iwona Lenart på Gnosjö vårdcentral finns det alltid något att förbättra. Foto: SVT/Linda Mathillas

Gnosjö vårdcentral är bland de bättre på hälsosamtal i Jönköpings län

Publicerad

Det är stora skillnader i Jönköpings län på hur många hälsosamtal vårdcentralerna gör. Det visar primärvårdens egna statistik. Gnosjö är en av de som tar emot flest besök i förhållande till antalet listade patienter.

Vårdcentralen Bra liv i Gnosjö gjorde förra året hälsosamtal med lite över hälften av de totalt 502 listade patienter som då var 40, 50, 60 och 70 år och även med förstagångsföräldrar. Exakt hur många som bjöds in och som tackat nej visar inte statistiken.

Flest hälsosamtal i Gnosjö gjordes förra året med 70-åringarna där 62.6 procent deltog. Bland 40-åringarna var det endast 38.5 procent.

”Alla har något att förbättra”

Orsaken till att vårdcentralen i Gnosjö lyckades med Regionens mål, att göra hälsosamtal med 50 procent av antalet listade patienter, är att de anställt en hälsocoach.

– Jag tycker det är bra att man satsar på det här. Vi vet enligt statistik att vi förbättrar hälsan i samhället på bäst sätt genom att arbeta med de som inte är sjuka, säger hälsocoachen Iwona Lenart som för något år sedan anställdes för att arbeta med det här.

Kate Smedberg från Hillerstorp, som nyligen fyllt 40 år, är en av de som utnyttjat möjligheten.

– Jag vill bara kolla så att jag är frisk. Jag sköter mig rätt bra, säger hon.

Men enligt Iwona Lenart har alla som kommer till henne något de kan förbättra.

Se mer i klippet ovan

Så många hälsosamtal gjordes i Gnosjö 2022:

40 år: 50 av 130 listade patienter (38.5 procent)

50 år: 68 av 137 listade patienter (49.6 procent)

60 år: 68 av 128 listade patienter (53.1 procent)

70 år: 67 av 107 listade patienter (62.6 procent)

Källa: Region Jönköpings län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.