En av de mest kända påsktraditionerna är att ge och få påskägg fyllda med godis. Ursprungligen var påskäggen riktiga ägg som målades och dekorerades, men med tiden har chokladägg och andra godisvarianter blivit populära.
Numera är påsken viktigare än julen för många, med fler godsaker och mer mat. Annat var det förr. I lantbrukssamhällets lador var det ganska tomt till påsk, men fisk och ägg hade de flesta.
”Svårt för föräldrar att gå förbi”
Men kommersialiseringen har gjort sitt. Numera handlar svenskarna lika mycket till påsk som till jul.
Dagligvaruhandeln beräknas omsätta 8,8 miljarder kronor, enligt Svensk handel. I snitt lägger påskfiraren runt 1500 kronor på mat och annat påskrelaterat.
En av dem som märkt av godishajpen är Hanne Halén, som just lämnat godisaffären med dottern Calisi. Och en påse godis.
– Det är svårt för föräldrar att gå förbi, säger hon.
Se fler kunder och godisbutikens anställda berätta om sin relation till påskgodiset.