Foto: Fredrik Sandberg / TT

Gonorré ökar i hela landet – Jönköpings län inget undantag

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av könssjukdomen gonorré ökar i Jönköpings län – och mest ökar sjukdomen bland män som har sex med män. Från 2017 till 2018 rapporterades en ökning med 47 procent.

Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom som orsakas av en bakterie och i Sverige är det en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen.

– Det var betydligt mycket vanligare under 70-talet, sen minskade det och vi såg väldigt få fall. Men under de sista tio åren kan man säga har det klättrat uppåt, säger Malin Bengnér som är smittskyddsläkare inom Region Jönköpings län.

Vid smittskydd och vårdhygien i region Jönköpings län ser man att spridningen ökar framförallt hos män som har sex med män.

– Troligt är det ett ändrat sexuellt beteende, man har fler partners och man är sämre på att skydda sig helt enkelt, säger Malin Bengnér.

Se klippet ovan när Malin visar hur ett test du beställer hem från internet ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.