Foto: SVT

Grennaskolans framtid hotad

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår intensiva diskussioner om Grennaskolans framtid. Eftersom skolan inte längre får speciella bidrag som riksinternat är framtiden högst oviss. Tre olika alternativ utreds nu, ett av alternativen är nedläggning av skolan.

Efter utredningen om riksinternaten i fjol stod det klart att Grennaskolan i Gränna förlorar sina särskilda statsbidrag och även förbjuds att ta ut avgifter av eleverna. Den senaste tiden har skolan haft ekonomiska bekymmer med underskott. De senaste tre åren har skolan ett underskott på närmare 23 miljoner. Antalet elever har också minskat. Idag går omkring 190 elever på skolan. Nu utreds alltså framtiden för Grennaskolan.

– Jag vet inte så väldigt mycket mer än att frågan just nu utreds och politikerna måste ta ställning nu, säger Grennaskolans rektor och vd Jessica Humphreys.

Grennaskolans framtid

Tre alternativ

Idag ägs skolan av Jönköpings kommun som ett kommunalt bolag, men drivs alltså som riksinternat. Men framtiden är alltså oviss och just nu utreds tre olika alternativ. De olika alternativen har tagits fram av fyra tjänstemän på kommunens stadskontor. Det första innebär att hela skolan eller delar av skolan säljs och att Grennaskolan blir en vanlig friskola. En friskola måste drivas med en majoritetsägare som är en annan än kommunen. Det andra förslaget innebär att skolan blir en vanlig kommunal skola. Då skulle de gymnasieprogram som inte är lönsamma tas bort och bara IB-programmet och grundskoleverksamheten skulle vara kvar. Det förslaget skulle också innebära att antalet tjänster på skolan skärs ner. Om inget av det här fungerar finns ett tredje alternativ, att helt lägga ner Grennaskolan.

Hopp om lösning

Både skolledningen och kommunen är överens om att försöka hitta en lösning för att skolan ska finnas kvar och menar att det inte finns några planer på nedläggning i nuläget.

– Det finns andra skolor som har svikande elevunderlag, man kan inte titta på enskilda år, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunalråd i Jönköping.

– Vi tittar nu på olika lösningar. Jag tycker att vi är medvetna och jobbar för att hitta bästa formen för Grennaskolan, säger Ann-Marie Nilsson (C).

Senast vid årsskiftet måste en lösning vara klar, eftersom det är 1 januari 2016 som skolan förlorar sin särställning som riksinternat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grennaskolans framtid

Mer i ämnet