Grundskolan och gymnasiet läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Grundskole- och gymnasieutbildningen vid Grennaskolan kommer att avvecklas. Det beskedet fick lärare, elever och föräldrar idag.

Under onsdagen hölls två informationsmöten för elever och personal på Grennaskolan. Från och med höstterminen kommer inte Grennaskolan att ta in några elever till årskurs sju eller årskurs ett på gymnasiet.

– Som beslutet är idag kommer skolan att avvecklas i sin nuvarande form om två år, säger Jessika Humphreys som är vd och rektor på Grennaskolan.

Enligt Jessica Humphreys blev mötena känslosamma:

– Eleverna har reagerat väldigt individuellt. En del är ledsna.

De elever som redan går på skolan fullföljer sin utbildning som planerat och påverkas inte av förändringen enligt skolans styrelse. Hade elevunderlaget varit bättre så hade verkligheten kanske sett annorlunda ut:

– Jag känner att detta beskedet har legat och väntat, säger Lennart Fransson, styrelseordförande för Grennaskolan. Man kan säga att vi har ett problem på Grennaskolan idag – det är för få elever.

Vikande elevunderlag

Grennaskolan, som ägs av Jönköpings kommun, har under lång tid haft ett vikande elevunderlag och negativa ekonomiska resultat. Därtill har regeringen tidigare beslutat att skolan efter årsskiftet inte kommer att vara ett riksinternat. Eftersom kommunen inte har rätt att driva vidare skolan i dess nuvarande form, och inte hittat någon som varit beredd att ta över verksamheten återstår bara avveckling som alternativ.

– Lärarna blev väldigt ledsna av beskedet, men är samtidigt positiva att skolan får vara kvar som institution i Gränna, säger Jessika Humphrey.

Hon syftar då på att ägaren Jönköpings kommun idag även presenterade en lösning för hur själva Grennaskolan som institution kan bevaras. Det handlar om att Grennaskolan blir en förberedande skola för utländska högskolestudenter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grennaskolans framtid

Mer i ämnet