Grundskolelever lär sig om bristyrken

Uppdaterad
Publicerad

Vilka bristyrken respektive överskottsyrken finns det? Det är en fråga som behandlas i skolämnet arbetsmarknadskunskap som kan införas i grundskolan framöver. Just nu testas ämnet på försök i några skolor i länet.

Det är Region Jönköpings län som genomför en förstudie om satsning på arbetsmarknadskunskap i grundskolan. Elever i årskurs 7 och 9 får lära sig mer om vilka kompetenser som länets arbetsgivare behöver.

Några klasser på Hagabodaskolan i Habo har fått prova det. Kommunikatörerna Andreas Lepa och Cecilia Kjellander från ”Jobba i Västerås, JIV,”kom på besök för att ge eleverna mer kunskap om hur arbetsmarknaden ser ut och fungerar, både lokalt och regionalt.

– Det var positiva reaktioner. En väldigt bra dialog med eleverna, med bra grepp hur de tänker kring sin framtid, säger Andreas Lepa.

”Blicka framåt”

Det handlar om att ge in inblick i arbetsmarknaden, om vilka utbildningsvägar som ger jobb och samtidigt också prata om yrken där det är svårare.

–Vi vill också blicka framåt till hur arbetsmarknaden ser ut när de är färdigutbildade. När vi föreläser i årskurs 7 handlar det mycket om motivation, varför man läser olika ämnen, medan det i årskurs 9 är fokus på gymnasievalet och de olika utbildningsvägarna, säger Andreas Lepa.

Fyra kommuner

Förutom Habo är Gislaved, Tranås och Vetlanda med i förstudien. När det är utvärderat och klart ska det mynna ut i en rapport, och sedan beslut om huruvida Jönköpings län ska satsa på konceptet med arbetsmarknadskunskap i skolan.

– Vi hoppas på att införa det här konceptet i Jönköpings län. Därför har vi projektmedel för att bekosta en förstudie. Sedan handlar det om att länets kommuner och näringsliv ska hjälpas åt att finansiera konceptet, och hitta en ägare av det, säger Jelena Trupina, sakkunnig i näringslivsfrågor på Region Jönköpings län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.