Måns Lindell, på länsstyrelsen, konstaterar att vattennivån i länet har blivit mycket bättre, bara de senaste månaderna. Foto: Charlotte Göransson/SVT

Blöt höst räddade vattennivåerna

Publicerad

Nu har grundvattnet i länet börjat närma sig normalnivå igen. Efter en höst med mycket nederbörd kan nivåerna vara helt återställda om ett halvår, enligt länsstyrelsens Måns Lindell.

Varje dag förändras vattennivån i Vättern en aning men har det senaste legat mellan 88,35 och 88,39 meter, enligt SMHI. Det innebär att cirka två decimeter fortfarande saknas men det är en betydlig skillnad mot hur det såg ut i februari i år. Då låg det på 88,12 meter som lägst.

– Sedan i somras har det börjat fyllas på väldigt svagt, men i november och december har det kommit en kick, konstaterar Måns Lindell som är sötvattenekolog på Länsstyrelsen i Jönköping.

”Föraning av framtiden”

Trots att vattennivån är relativt bra nu, är faran fortfarande inte över. För att nivån nu ska hållas måste det fortsätta att vara mycket nederbörd annars är den nuvarande mängden bara tillräcklig fram till i vår. Det här är även en bestående klimatförändring, tror Måns Lindell.

– Detta är troligen en föraning av framtiden. Vi kommer att uppleva sådan här situationer allt oftare, säger han.

Sverige är erfaret på översvämningar men inte lika mycket på så kallade undersvämningar. Lindell tycker ändå att länsborna har skött sig bra vad det gäller att spara vatten, under den tiden som det var som värst.

– Många av länets kommuner lyckades väldigt bra, och jag tycker vi har lärt oss mycket, menar han.

En av kommunerna var Eksjö som med hjälp av olika sätt att informera sänkte konsumtionen med 15-20 procent under en viss period efter utfärdat bevattningsförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer