default_caption

Grundvattnet mycket lägre än normalt

Publicerad

Den varma och regnfattiga sommaren gör att nivåerna av grundvatten är mycket lägre än normalt i stora delar av Småland.

Trots att brunnsborrare jobbar för högtryck för att få fram nya och djupare brunnar har många lantbrukare nu så ont om vatten till djuren att de tvingas hämta vatten i stan.

– De senaste två, tre månaderna har varit tuffa! Vi har aldrig varit helt utan vatten men vi har tvingats stöta till med tio kubikmeter vatten från stan varje dag för att klara produktionen, säger Mats Augustsson på Qvensås gård utanför Eksjö.

Värsta vattenbristen någonsin

Mats Augustsson har 500 mjölkkor och ungdjur i sin besättning som tillsammans måste dricka bortåt 30 kubikmeter per dygn. Han har aldrig tidigare varit med om en sådan vattenbrist som i år. Gårdens vanliga brunnar har sinat på grund av den långa värmen och bristen på nederbörd och de nyborrade djupbrunnarna har inte heller gett tillräckligt med vatten.

Kommunala vattnet livlinan

– Att vi kan hämta vatten från det kommunala nätet i stan är livlinan. Utan det tillskottet skulle både mjölkproduktionen och djuren bli lidande.

Även brunnsborraren Sören Frosth som driver företaget Vatten- och borrteknik i Stockaryd säger att vattenbristen är exceptionell.

”Utan regn blir det katastrof”

– Jag får dagligen samtal frå bland annat bönder som berättar att deras brunnar håller på att sina.

Sören Frosth medger att torkan ger honom och hans mannar mycket arbete och förtjänst men han är samtidigt oroad inför framtiden.

– Får vi inte regn snart står vi inför en katastrof, säger han.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Låg vattennivå

Mer i ämnet