Stjärnan är en symbol för nationalparkernas betydelse. Foto: Patrik Wandin Länsstyrelsen Jönköping

Guldstjärna till Store Mosse

Publicerad

Imorgon tisdag kommer Stora Mosse nationalpark i Gnosjö kommun att få sin guldstjärna. Stjärnmärkiningen är en del i ett pågående varumärkesarbete av landets alla nationalparker.

– Våra nationalparker är kronan bland skyddad natur, det finast man kan vara, säger Jens Mattsson, kommunikatör på Länsstyrelsen i Jönköping.

Guldstjärnan anländer strax efter lunch till Stor Mosses entré och kommer sedan att lyftas på plats med helikopter eftersom den är så stor. Den mäter 2,8 meter i diameter och är förgylld och formad som en krona. Stjärnan kommer att vara placerad en bit ut på gungflyet i Kävsjön.

– Nu är det vår tur att få en stjärna på plats. Det här varumärkesarbetet har pågått ett tag och det är kul att den äntligen kommer, säger Jens Mattsson.

Stjärnan är stor och tung Foto: Patrik Wandin Länsstyrelsen Jönköping

”Det allra finaste”

Stenshuvud nationalpark utanför Kivik var först ut att märkas med guldstjärna och det skedde redan 2014. Sedan dess har arbete pågått runt om i landet. Och syftet är att lyfta fram nationalparkens betydelse.

– För många är det svårt att se skillnad på nationalpark och reservat. Men nationalpark är det allra finaste, kronan bland skyddad natur.

I Sverige finns totalt 29 nationalparker. På sikt kommer alla att få guldstjärnan som markör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.