Gunnar Dahlqvist. Foto: SVT

Gunnar Dahlqvist öppnar matbutik för utsatta

Uppdaterad
Publicerad

I hela sitt yrkesliv har Gunnar Dahlqvist från Jönköping jobbat med att hjälpa andra. Till våren är han med och startar ett nytt projekt för att hjälpa utsatta människor – en matbutik.

Hans första jobb var på häktet i Jönköping. Men han kände snabbt att det fanns de som hade det värre. 1995 började han därför att jobba som föreståndare på den ideella hjälporganisationen Hela Människan, dit människor som varken har mat för dagen eller tak över huvudet kan vända sig.

– För mig handlar det om att vi har gemensamma resurser och om man kunde fördela ut dem lite bättre så skulle många fler ha det lite bättre, säger Gunnar Dahlqvist.

Tuffa pass

Men det har varit kostsamt för Gunnar Dahlqvist att jobba med socialt utsatta människor. Han jobbar ofta långt mer än 40 timmar i veckan och flera gånger har han blivit utskälld och hotad på jobbet.

– Det är klart att det varit tufft ibland, men det finns ju alltid en orsak till varför någon blir arg. Om någon skriker på mig så kanske de har varit med om något tufft. Men det som gör att man orkar år efter år är att det ibland finns de där små solskenshistorierna. När någon varit riktigt illa ute i missbruk men sedan vänt sitt liv och börjat jobba igen, säger han.

Om en vecka är det jul och många blir mer givmilda än vanligt. Men för Gunnar Dahlqvist gör inte högtiden någon skillnad. Han säger ibland att han känner sig som en jultomte året om.

– Jag trivs i den rollen. Framför allt att ge något som har betydelse till någon annan. Om man ser att det händer något i en annan persons liv i positiv riktning, då blir ju det så mycket mer än bara själva gåvan och det stimulerar mig väldigt mycket.

Butik till socialt utsatta

Nu till våren är han med och öppnar ett café och en matbutik på Österängen, dit framför allt socialt utsatta människor kan vända sig för att köpa mat till en billig peng. Varorna som säljs i butiken får det från grossister och mataffärer i närheten.

Gunnar visar den nya butiken. Foto: SVT

– Vem som helst kan komma och handla. Men de som har det riktigt svårt ekonomiskt kan ansöka om ett medlemskap. Då får de handla ännu billigare så att de kanske kan betala av en skuld eller handla ett par glasögon.

Vad kommer man kunna handla i butiken?

– Ja, om jag visste det. Vi får ju ta emot det andra skänker till oss så det kan ju bli vad som helst. Detta blir ingen fullsortimentsbutik utan man får ju gå omkring och titta vad som finns, säger han.

Men allt har ett slut. Om några år blir Gunnar Dahlqvist pensionär. Därför blir matbutiken en slutpunkt.

– Hur det än är så blir man ju äldre. Så detta blir mitt sista stora projekt som jag driver igenom, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.