Gustav siktar högt

Uppdaterad
Publicerad

Segelflygaren Gustav Salminen från Kaxholmen utanför Huskvarna gör sig nu redo för VM i Tjeckien där han ska tävla i konstflyg. Det är hans andra stora tävling på kort tid.

Nyligen flög Gustav Salminen hem titeln Nordisk mästare i konstflyg. På kort tid har 20-årigen från Kaxholmen etablerat sig bland Sverigeeliten. Redan som liten blev han nyfiken på sporten och för fyra år sedan började han själv att konstflyga. Nu ska han alltså representera Sverige i VM i Tjeckien.

– Det ska bli väldigt roligt och spännande, säger Gustav Salminen

– Jag känner mig lite ringrostig eftersom jag inte kunnat flyga så mycket den senaste veckan på grund av vädret, men jag hoppas jag kan få några flygningar på plats.

VM i Tjeckien

Tävlingarna börjar den 5 augusti och håller på i 10 dagar.

Planet som är det enda i Sverige delar han med de två andra landslagsflygarna Pekka Havbrandt och Emil Andersson.  De turas om att ha planet på sin hemmabana i Eskilstuna, Borås och Ödestugu utanför Jönköping.

Idag är vi på Viareds flygfält utanför Borås, men det är länge osäkert om vi kan flyga på grund av vädret. Flera gånger kollar Gustav och de andra väderprognosen i sina mobiltelefoner och till slut verkar det ändå klarna upp och planet kan rullas ut. Att tävla i konstflyg med segelflyg kräver tålamod. Ofta får tävlingar skjutas upp eller ställas in på grund av att vädret är för dåligt.

Känner du dig någon gång rädd när du flyger?

– Nej, när jag själv styr känner jag mig säker, säger han.

Känner höjdrädsla

Han har alltid fascinerats av flygsporten och redan som liten följde han med sin pappa, som också han flyger, på uppvisningar. Men han berättar att han är höjdrädd.

– Jag är inte rädd när jag sitter i ett flygplan utan när jag har kontakt med marken som exempelvis på en stege. Det hänger väl inte alls ihop med att man gillar att flyga, men det är faktiskt inte helt ovanligt bland oss segelflygare, säger Gustav.

VM pågår under tio dagar och uppemot 80 piloter från tolv nationer deltar.  Under en uppvisning är piloten i snitt uppe i luften i tre och en halv minut. Som högst flyger man 1200 meter ovanför marken i en hastighet på uppemot 250 km/h.

Liten sport i Sverige

I Sverige är segelflyg en relativt liten sport med cirka 2000 utövare. Frankrike, Tyskland och Ryssland är duktiga nationer och har många fler utövare.

Hur högt kan du placera dig på VM?

– Jag vågar inte hoppas på att placera mig bra för då kommer jag bara vara inställd på det och flyga dåligt. Jag ska fokusera på att inte nolla någon manöver. Då kommer jag ligga bra till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.