Sjogarp är ett av de områden där Habo ville bygga sjönära.

Habo kommun får inte bygga strandnära

Uppdaterad
Publicerad

Habo kommun har länge kämpat för att bygga hus nära stranden. Men länsstyrelsen har sagt nej och gått på Naturvårdsverkets regler.

Sedan 2009 ansöker kommuner om dispens hos länsstyrelserna för att bygga inom strandskyddsområden. Innan var det Naturvårdsverket som granskade ansökningarna.

Det infördes så kallade landsbygdsutvecklingsområden (LIS) och i samband med det skulle beslut för byggen anpassas mer lokalt och det skulle bli lättare för kommunerna att bygga. Men så har det inte blivit, menar Thomas Werthén (M), kommunalråd i Habo kommun.

–  Det har inte varit lättare utan snarare tvärtom, säger han.

För mycket makt

För drygt tio år sedan kämpade kommunen för att bygga bostäder nära strandkanten. Planerna var att bygga hus som låg 100 meter från kanten i områdena Fiskebäck och Sjogarp. Det var kommunen som tillsammans med länsstyrelsen då utarbetade detaljplaner för byggen. Men efter att länsstyrelsen tagit över ansvaret stoppades planerna.

Habo kommun upplever att länsstyrelsen inte lyssnar på kommunens vilja utan endast belsutar efter Naturvårdsverkets linje.

– Vi fick bygga 300 meter från strandlinjen i stället. Motivet är att skydda det rörliga friluftslivet, men i praktiken är det åkermark som man skyddar, menar Werthén.

Han menar att det var fel att ge länsstyrelserna överprövningsmakt och att det inte hjälpt kommunen att bygga på strandskyddsområden.
– Det handlar om att främja kommunen. Sjönära bostäder skapar attraktivitet och det är en viktigt del av kommunens utveckling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strandskyddet: Skärpning blev uppluckring

Mer i ämnet