Se Zakia Shams arbeta för att få fler utrikesfödda att vaccinera sig i Jönköping – och vad utmaningarna består av. Foto: Simon Fredling Jack

Jönköpings hälsokommunikatörer kämpar för att öka vaccinationerna

Uppdaterad
Publicerad

Många utrikesfödda i socioekonomiskt svaga områden kommer inte att vaccinera sig, det tror hälsokommunikatören Zakia Shams. Hon arbetar nu för fullt tillsammans med sina kollegor för att in i det sista nå ut till de som ännu inte tagit sin första dos vaccin.

Coronautbrott kan komma att ske under hösten i socioekonomiskt svaga områden med många utlandsfödda, det fruktar Region Jönköping som nu ökar tillgängligheten för vaccination på flera platser.

I Vaggeryds kommun är vaccinationsgraden lägre än genomsnittet i länet, därför var hälsokommunikatörerna på plats där i början av september för att informera människor om vaccinet mot covid-19. Vaggeryds kommun kontaktade hälsokommunikatörerna och bad om hjälp för att få fler att vaccinera sig. Samtidigt arbetar hälsokommunikatörer bland annat med att informera utrikesfödda om drop-in-vaccination.

– Det känns som ett maratonlopp, vi har kanske kommit tre mil nu, vi är på sluttampen. Men vi måste hålla ut ända tills vi är i mål, säger Helena Linder, samordnare för hälsokommunikatörerna.

Vill se vaccin-bussar

Hälsokommunikatörerna är de som har arbetat på frontlinjen med att informera utrikesfödda om covid-19. De vill se en mer lättillgänglig vård för att öka vaccinationsgraden i socioekonomiskt svaga områden.

– Vi skulle behöva bussar i de områden där det finns människor som inte vaccinerat sig. Det riskerar annars att bli krångligt för dem som jag har mött, säger Zakia Shams, hälsokommunikatör.

Men borde inte de utrikesfödda du möter kunna ta sig till vårdcentralen för att ta vaccin?

– Nej så är inte verkligheten, alla vet inte hur man gör, menar Zakia Shams.

I klippet ovan berättar Zakia Shams om problematiken att nå ut till utrikesfödda.

Därför finns hälsokommunikatörer inom vården

Hälsokommunikatörer är anställda på Region Jönköpings län och arbetar för att underlätta för utrikesfödda att navigera i den svenska sjukvården. Sedan coronapandemins start har de arbetat med att informera om covid-19 och om vaccination. De hjälper bland annat till med de språkliga och kulturella skillnader som kan uppstå i kontakt med vården.

Region Jönköpings län strävar efter jämlik vård och hälsa i hela länet och arbetar därför med att utjämna skillnader i vaccinationstäckning mellan olika socioekonomiska områden.  I dagsläget har regionen fyra anställda hälsokommunikatörer, som rör sig i områden med lägre vaccinationstäckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.