– Jag kommer från konstsidan och applicerar det på naturen, säger fotograf Mats Andersson. Foto: Privat Mats Andersson

Han är årets naturfotograf

Uppdaterad
Publicerad

Mats Andersson från Jönköping har utsetts till årets naturfotograf av Naturvårdsverket. Han prisas nu med 25.000 kronor. Men störst är, enligt honom själv, äran.

– Jag är väldigt förvånad och stolt. Det är jättehäftigt.

Han bor på landet någon mil utanför Jönköping och det är också här som han tar de flesta av sina bilder. Att fotografera natur och djur är en hobby som under 2016 plötsligt fick stor uppmärksamhet.

Foto: Privat Mats Andersson

– Det har varit ett helt sjukt år. Jag har vunnit flera tävlingar, bland annat Årets naturfotograf i Norden och världens största naturfototävling med över 50.000 tävlande från hela välden. Och nu det här, det är fantastiskt, säger Mats Andersson.

Inga artavbildande bilder

Och att prisas av Naturvårdsverket är något som han värderar högt.

– Det andra har varit tävlingar där jag själv skickat in bilder, men det här är en utmärkelse och det är väldigt hedervärt. Jag vet inte hur de har hittat mig, säger han med ett skratt.

Foto: Privat Mats Andersson

Mats Anderssons bilder utmärker sig en hel del från de klassiska bilder man oftast ser på djur i naturen. Han arbetar med svartvitt och tar, det han själv beskriver, som ”lite svårare” bilder.

– Det är inte mycket dokumentärt, ingen havsörn mot blå himmel. Jag är inte intresserad av artavbildning på det sättet. Jag kommer från konstsidan och applicerar det på naturen.

Bara en hobby

Till vardags driver Mats Andersson en reklambyrå och trots att han nu gjort sig ett stort namn inom naturfotografering och säljer bilder över hela välden, kommer hobbyn att förbli just det, en hobby.

– Jag tror jag skulle döda mig själv annars. Jag har ingen press på mig nu att hela tiden ta nya bilder.

Han fortsätter:

– Det är få förunnat att få göra sin grej som jag gör och att det blir så uppmärksammat. Det är ju inget man själv kan bestämma, att jag vill bli känd naturfotograf. Det här kunde jag aldrig drömma om.

Foto: Privat Mats Andersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.