Hamid Zafar, barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun. Foto: privat

Han får priset Årets svensk

Uppdaterad
Publicerad

Hamid Zafar som är ny barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun har tilldelats priset årets svensk som delas ut av tidningen Fokus. Utmärkelsen går till en person som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre.

Hamid Zafar var tidigare rektor på Sjumilaskolans högstadium i Göteborg och det är för sitt arbete där som han nu får priset.

I motiveringen skriver juryn:

Han har använt sin egen erfarenhet för att förstå och försöka lösa de problem som uppstått till följd av stora invandringsströmmar, bristande integration och en långtgående segregation. Han gör det med övertygelsen att höga krav på den enskilde är det bästa sättet att stimulera mognad och framsteg. Han gör det utan rädsla för att benämna och diskutera det svåra och med båda fötterna i den praktiska verkligheten.

Glad pristagare

– Jag är glad och stolt över att Sjumilaskolan och mitt arbete uppmärksammas. Det är en hedrande utmärkelse, inte bara för mig personligen, utan också för alla som jag jobbat med och som hjälpt till på skolan, säger Hamid Zafar till tidningen Fokus.

När SVT Nyheter Jönköping får tag i Hamid är han precis på väg från Bromma flygplats tillbaka till sin arbetsplats i Mullsjö. Han är tacksam för utmärkelsen.

– Det har varit ett resurskrävande område med stora utmaningar. Jag tror jag får utmärkelsen för att jag har lyckats sätta ord på hur utanförskapet tar sig uttryck i vardagen och hur det påverkar de här människorna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.