Jonathan Ljungqvist från Habo korsade Australien på rullskidor. Foto: Privat / SVT

Han kan bli Årets äventyrare 2016

Uppdaterad
Publicerad

Tre expeditioner under ett års tid. Nu nomineras äventyraren Jonathan Ljungqvist från Habo tillsammans med sin vapendragare Marcus Aspsjö till priset Årets äventyrare 2016.

Det började med att ta sig från Sverige till Svarta havet i kajak. Därefter vandra från kust till kust i Indien för att sedan avsluta med att korsa Australien på rullskidor. 2016 gick verkligen i äventyrens tecken för Jonathan Ljungqvist.

– Det känns väldigt roligt det här och det är stort att bara bli nominerad. Det var inget jag hade förväntat mig. Förra året var ett väldans stort äventyrar-år i Sverige med många fina prestationer, säger han.

Läs också: Han korsade Australien på rullskidor

Etablerad äventyrare

Det är en jury som tagit fram vilka äventyrare som man kan lägga sin röst på och vinnaren avslöjas den 11 mars på Vildmarksmässan i Stockholm. Priset delas ut både till en kvinna och en man och röstningen avgörs på en webbsida.

– Det är stort att bara bli nominerad. Jag tror att vi har goda chanser att vinna om hela Jönköping röstar på oss, säger Jonathan Ljungqvist med ett skratt.

Sedan de tre stora expeditionerna har Jonathan under hösten på egen hand bestigit Kilimanjaro, Afrikas högsta berg, som bärare.

Just nu jobbar inom Försvarsmakten men också som föreläsare.

– Förut föreläste jag mest på skolor, men nu är det flera stora företag till exempel, som vill höra om mina målsättningstekniker och hur jag övervinner svårigheter.

Du börjar bli en etablerad äventyrare i Sverige nu?

– Ja, det verkar så. Det är också lättare att få sponsorer nu när fler har hört talas om vad jag gjort.

8 mil under vatten

Och fler äventyr kommer det garanterat att bli framöver.

– I sommar kommer jag under tre veckor leva med massajer i Afrika och det ska dokumenteras av filmare. Sedan fortsätter mitt projekt med att simma åtta mil under vatten och slå världsrekordet. Och det finns större projekt som är under planerande, så det är mycket på gång nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.