Foto: SVT

Han överlevde Estonia – hör berättelsen om olyckan för 25 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Erik Gemheden från Huskvarna var en av de 51 svenskar som överlevde Estoniakatastrofen. Han trodde aldrig att han skulle kunna återgå till ett normalt liv efter olyckan.

Akut dödsångest och panikattacker, det är bara en liten del av problem Erik Gemheden kämpade mot de första åren efter Estoniakatastrofen.

– Det var kaos, hela livet skakade. All trygghet jag upplevt innan hemifrån var som bortblåst, säger han.

Lever ett normalt liv

Det tog många år innan Erik Gemheden kunde återgå till ett normalt liv. Trots att mycket känslor och minnen uppstår den 28 september varje år, så kan han numera hantera det.

– Nu är jag inte rädd längre dessa dagar, nu kan jag hantera känslorna. Jag har accepterat att varje år vid den här tidpunkten så blir det jobbigt, jag tillåter mig att vara ledsen, säger han.

Nya vänner efter olyckan

Efter Estoniakatastrofen har Erik Gemheden träffat nya vänner som han kan dela sin erfarenhet med. Han är nu mera en nära vän till Helene Lundholm vars pappa miste livet i olyckan.

– Vi kan stötta varandra på ett väldigt bra sätt. Jag överlevde och hon har en anhörig som gick bort, vi förstår varandra väldigt väl. Det känns jättevärdefullt, säger han.

Han beskriver det som viktigt att han numera kan dela det han varit med om med vänner som förstår honom.

– Många som inte har varit med om det här på något sätt har svårt att förstå eftersom de inte har den här erfarenheten, och det kan kännas tungt ibland, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.