Här skapar Alexander konst i wellpapp. Foto: SVT

Han skapar konst av wellpapp

Uppdaterad
Publicerad

31-åriga Jönköpingsbon Alexander Olsson har en något udda hobby, han skapar konst av wellpapp.
– Det är som att lösa ett pussel, men här finns inga pusselbitar utan här är det att försöka hamna så nära själva slutprodukten som möjligt, säger han.

Det hela började i höstas av en ren slump när Alexanders systerdöttrar var på besök och ville pyssla. Det enda som fanns hemma var en nyinköpt limpistol och en gammal flyttkartong. Alexander tillverkade en liten pansarvagn och insåg snart att det här var något han ville fortsätta med.

– Det som är så roligt är att det är spännande och utmanande för både hjärnan och kreativiteten.

Han berättar att folk till en början brukar vara ganska skeptiska till det han gör. Men när han får visa upp sina skapelser, blir de oftast imponerade över hur han kan få saker att se så bra och realistiska ut.

– Javisst, det är en märklig sak att bygga i. Men för mig är det helt naturligt.

Sålde motorcykeln

Han bor tillsammans med sin familj i en välfylld lägenhet i centrala Jönköping. I en vrå står ett tapetserarbord intryckt där han sitter och tillverkar sin konst. Det är fordon, djur, instrument och vapen.

– Det är inte alla som är lika entusiastiska som jag är. Hade jag fått min vilja igenom hade vi alla sovit i köket, säger han och skrattar.

En HD i kartong, gjord i skala 1:1 av Alexander Olsson. Foto: SVT

Hans största utmaning hittills är en Harley-Davidson motorcykel han skapat i skala 1:1. Den fick han såld och finns nu att se på ett hotell i Jönköping.

Till vardags jobbar Alexander som kökschef på en restaurang. Några framtidsplaner på att enbart livnära sig på sin konst har han inte.

– Jag gör det här för att jag tycker det är roligt, som en avkoppling för mig själv. Jag vill hålla det så mycket jag bara kan på en hobbynivå helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.