I klippet ser du hur personalen gör iordning minibussen för barnfamiljerna från Kabul. Foto: Emma Johansson/SVT

Här åker Värnamobilen för att ta emot flyktingar från Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Gjelal Mulaj och Lotta Knutsson på medborgarförvaltningen i Värnamo packar in barnstolar i minibussen som ska ta emot  flyktingar med koppling till Sverige, från Kabul. Totalt åkte två minibussar till Märsta på fredagsförmiddagen.

Värnamo och Jönköpings kommuner har erbjudit sig att ta emot akuta kvotflyktingar från det talibanstyrda Afghanistan. På fredagen åkte personal på medborgarförvaltningen i två minibussar för att ta emot två familjer på totalt tio personer.

– I Värnamo kommun så var det en självklarhet att bistå med detta, även om det har varit väldigt intensiva dagar med att iordningsställa lägenheterna, säger Lotta Knutsson som är sektionschef för förebyggande insatser på medborgarkontoret i Värnamo.

Ungdomskoordinator Gjelal Mulaj och sektionschef Lotta Knutsson på medborgarkontoret i Värnamo.

Bostad i Rydaholm

Flyktingarna är personer med koppling till Sverige, genom exempelvis arbete på svenska ambassaden eller som tolk. De kommer att bo i Rydaholm och under nästa vecka hålls möten med myndigheter och rektorer för barnens skolgång.

– Det känns lite i magen att små barn ska behöva utsättas för detta, vi har alla sett bilder från flygplatsen i Kabul. Det är hemskt, men nu kommer de till trygghet, säger ungdomskoordinator Gjelal Mulaj.

Jönköpings kommun har ännu inte fått besked om när de tar emot de två familjer som de sagt ja till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.