Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenth och Cathrine Jansson i Hammar utanför Eksjö satsar på mångbruk på sin gård. Det innebär ett kreativt skogsbruk. Foto: Emma Johansson/SVT

Paret Jansson satsar på mångbruk: ”Kul att utnyttja platsen vi bor på”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer att jobba med mångbruk som komplement till traditionellt skogsbruk. Det innebär ett företagande med skogen som bas och att skogen används på andra, kreativa sätt i stället för bara avverkning.

Huset i Hammar utanför Eksjö ligger vid sjön Solgen. I hagen betar två hästar och på gården finns också hönor, kaniner och katter. Det är Kenth och Cathrine Jansson som använder gården och skogen för sin verksamhet inom mångbruk.

De har valt att fokusera på stuguthyrning på gården och träförädling.

– Vi tycker att det är kul att utnyttja platsen som vi bor på och utveckla resurserna här, säger Cathrine Jansson.

”Bidrar till aktiv landsbygd”

Paret har andra jobb fyra dagar i veckan och ägnar sig åt mångbruket en dag i veckan. Drömmen är att framöver kunna jobba heltid med det.

– Ju fler vi är som utvecklar olika sidoverksamheter så bidrar vi till en aktiv landsbygd, säger hon.

I klippet ser du paret Jansson visa runt på sin gård.

Mångbruk

Innebär småskaligt företagande med skogen som bas. Det kan handla om till exempel livsmedel som skapas av skogens resurser, naturupplevelser eller uthyrning. Lantbrukarnas riksförbund har organiserat mångbrukare i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobers län och erbjuder träffar för kompetensutbyte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.