Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar eleverna Nadia Mohamed och Joe Bacouaa vad de tycker om att de nu erbjuds frukost på skolan. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Frukost får eleverna på Österängsskolan i Jönköping att orka

Uppdaterad
Publicerad

Just nu får barnen på Österängsskolan i Jönköping frukost i skolan för att bättre orka med skoldagen. Det som startade som en försök fortsätter även under vårterminen.

Barnen från förskoleklass till årskurs sex på Österängsskolan erbjuds varje dag frukost på skolan. Projektet riktar sig till de barn som inte går på fritids.

– Vi märker att barnen blir lugnare och bättre förberedda för dagen när de får frukost här, säger Ahmed Abadir Hassan, socialpedagog på skolan.

Fortsätter under våren

Hittills har det kommit mellan 30 – 50 barn varje dag för att äta frukosten och de ansvariga drömmer om att satsningen kan bli permanent. Satsningen finansieras fram till jul av Bankeryds pingstkyrka, men man har nyligen också fått pengar från kommunen som möjliggör en fortsättning i cirka två månader efter nyår.

– Vi kommer att försöka övertyga politikerna om att fortsätta med detta, säger Ahmed Abadir Hassan.

Projektet har arbetats fram av representanter från kommunens fältgrupp, Ung fritid, Föräldrastöd, socialpedagoger från Österängsskolan och ideella krafter från Birkagården Folkets hus.

I januari kom beskedet att satsningen kommer att bli kvar. Det är oklart hur länge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer