Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bill Skoglund, insatschef regionala resursgruppen, visar upp Sveriges största beredskapsdepå för Pål Jonsson (M), försvarsminister (t v), och Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar (t h). Foto: Gustaf Söderström/SVT

Här är beredskapslagret som ska bli förebild för resten av landet

Uppdaterad
Publicerad

När regeringen vill bygga upp Sveriges civila försvar igen hittar de förebilden i – Jönköpings län.

Idag kom två ministrar på besök för att titta på hur Sveriges största beredskapsdepå har byggts upp.

I klippet: se beredskapslagret som ska inspirera övriga landet.

Sedan tio år tillbaka har frivilliga försvarsorganisationer i Jönköpings län byggt upp Sveriges största beredskapsdepå vid Moliden strax söder om Jönköping.

Här finns transportfordon, bandvagnar och elverk med mera som används vid civila insatser och även kan användas i en krigssituation.

Det är den regionala resursgruppen som driver arbetet och som består av flera olika frivilliga civilförsvarsorganisationer i länet.

Utmaningen: för få frivilliga i civilförsvaret

Idag är det runt 250 frivilliga inom civilförsvarsorganisationerna i Jönköpings län – där det bor cirka 360 000 invånare.

Till skillnad mot hemvärnet som haft mycket stort söktryck så har det civila försvaret inte märkt av något ökat intresse trots det förändrade världsläget.

Är du förvånad?

– Ja det är jag. På 1900-talet hade vi 800 000 frivilliga som mest i Sverige, och vi har väldigt långt dit, säger Bill Skoglund, insatschef regionala resursgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.