Här är drönaren som kommunicerar med nödställda

Publicerad

Räddningstjänsten i Jönköping har under ett drygt år använt drönare vid vissa räddningsinsatser. Under året har användningsområdet utökats och spelar nu stor roll i arbetet.

– Med hjälp av den kan vi gå upp och åt vilket håll branden drar sig och på så sätt se hur vi ska gå in, säger Micael Johansson, styrkeledare på räddningstjänstens station i Bankeryd. 

Han är en av de två på stationen som kör stationens drönare. Ytterligare två drönare finns i länet, en i Nässjö kommun och en i Gislaveds kommun. I Nässjö kommun har den använts under flera år.

Gör skillnad

– Den gör jättestor skillnad. Vid brand i byggnad kan vi gå upp och kolla hur konstruktionerna ser ut. Det har varit flera bränder där det verkligen har gjort skillnad, säger Micael Johansson.

Och under året som Bankerydskåren använt drönaren så har användningsområdena ökat.

– Vi har använt den vid flera eftersök av person, inte minst vid drunkningsolyckor och suicidfall kan den spela stor roll, säger Micael Johansson. Då är drönarens högtalarfunktion bra att ha, så vi kan kommunicera med den som behöver hjälp.

I klippet visar Micael Johansson hur drönaren används.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.