Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är två av de fastigheter som Gnosjö kommun nu säljer för en krona – men inte utan villkor. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Här är husen som kommunen säljer för en krona

Publicerad

Gnosjö kommun tar till ett ovanligt grepp för att bli av med fyra byggnader i kommunen. De säljer husen för en krona, men med ett villkor: Husen måste flyttas eller rivas senast i höst.

I klippet ser du de fyra husen som säljs för en krona av kommunen.

Orsaken till att Gnosjö kommun nu vill sälja byggnaderna är att kommunen behöver marken som husen står på. De tar därför in anbud från intresserade köpare, där det minsta budet som accepteras är en krona. Villkoret är att en eventuell köpare flyttar eller river husen senast i höst.

Två av husen ligger i Hillerstorp, bland annat ett gammalt skolhus. De två byggnaderna i Gnosjö är två villor bredvid varandra. Där har kommunen planer på att bygga en idrottshall på marken.

– Det här är ett nytt grepp och vi får se vad det ger, säger Janne Sandberg, teknik- och fritidschef i Gnosjö kommun.

Vad händer om ingen vill köpa husen?

– Då river vi dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.