Foto: TT

Här är kommunen som är bäst på solceller

Uppdaterad
Publicerad

Sävsjö kommun leder solcellstoppen i Jönköpings län. Det visar siffror från Svensk Solenergi. Samtidigt är Tranås den kommun med minst installerad effekt per invånare.

Solcellsanläggningarna i Jönköpings län blir fler och fler och solcellerna bara i Jönköpings kommun producerar ungefär lika mycket hushållsel som används i 1 223 genomsnittliga villor. 

Svensk solenergi rankar årligen landets kommuner utefter antalet installerade solcellsanläggningar i förhållande till antalet invånare. Och enligt 2018 års siffror är det Sävsjö kommun som har mest installerad effekt per invånare och hamnar därmed på en 29:e plats totalt sett i landet. 

Minst i Tranås

Tätt efter kommer Vetlanda kommun på plats 30. De kommuner som har minst installerad effekt per invånare i länet är Habo och Tranås. 

Flest antal anläggningar med solceller finns dock i Jönköpings kommun. Men kommunen hamnar på 120:e plats när det gäller producerad effekt per invånare. Den kommun som leder solcellstoppen i landet är Heby. 

I klippet här nedanför kan du se hur solcellsanläggningar fungerar:

Ranking solcellstoppen kommuner Jönköpings län

Sävsjö 29

Vetlanda 30

Värnamo 41

Mullsjö 45

Eksjö 66

Nässjö 76

Gislaved 77

Aneby 85

Vaggeryd 105

Jönköping 120

Gnosjö 139

Habo 152

Tranås 180

Källa: Svensk Solenergi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.