Färre aprilskämt – men vi har hittat några

Uppdaterad
Publicerad

April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill! Det är något som de flesta tvingats höra i dag på den erkända skämtdagen. Antalet som skämtar har minskat, men vi har samlat ihop några av dagens skämt och pratat med Jönköpingsbor.

På första april får man lov att skämta om saker som inte hade varit okej andra dagar. Bland annat har köpcentrat Asecs i Jönköping och Värnamo kommun skojat. Du ser mer om det i klippet ovan.

Men medieforskaren Bengt Johansson på Göteborgs universitet säger att det blir allt färre som väljer att publicera ett aprilskämt eftersom det inte passar in riktigt lika bra i ett samhälle där fake news florerar, framför allt på sociala medier.

– Aprilskämtets logik bygger på att man avslöjar skämtet. Men i traditionella medier kan man inte garantera att samma publik online får avslöjandet. Det börjar bli dött, säger han.

Även några av Jönköpingsborna i klippet har märkt av ett färre antal aprilskämt och tror att det beror på det ansträngda läget i världen just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.