Här jagas poliserna – av en galen fasan

Uppdaterad
Publicerad

Ett smärre drama med både fysiskt våld och en biljakt utspelade sig på Höglandet när två poliser tvingades hantera en extremt aggresiv fågel.

Händelsen inträffade på Höglandet under torsdagen, när polisinspektör Nils Rydberg och hans aspirantkollega var ute på landsbygden för att möta upp personal från länsstyrelsen i ett ärende:

– Vi var lite tidiga till den platsen där vi skulle mötas upp, så vi stod och väntade utanför bilen. Och helt plötsligt kom fasanen ut ur en buske alldeles i närheten. Troligtvis kan det ha rört sig om en vårrusig fasanhanne.

– Vi tyckte först det var rätt häftigt, men den kom närmre och närmre och till sist kom den fram och hackade mig i benet.

Efter att ha blivit fysiskt angripna retirerade polismännen in i sitt tjänstefordon, men fasanen var fortfarande på krigsstigen:

– Först hoppade den upp på motorhuven och började hacka på rutan, sen flög den upp och började hacka på taket.

– Vi var ju tvungna att bli av med den på något sätt, men visste inte riktigt vad vi skulle göra, så vi började köra lite sakta och till slut så hoppade den av bilen.

”Följde säkert efter oss”

Fågeln gav sig dock inte för det utan fortsatte att flyga efter och göra utfall mot bilen.

– Den följde säkert efter oss i en kilometer innan vi lyckades hitta en plats där vi kunde vända och snabbt köra tillbaka utan att den följde efter.

Trots den något dramatiska händelsen upprättades aldrig någon händelserapport över attacken. Nis Rydberg lyckades dock fånga den våldsamma fågeln med sin mobilkamera.

Borde inte det här klassas som våld mot tjänsteman?

– Närapå, men det är väl svårt att se att ett djur skulle vara misstänkt för det.

Hur gick det med ditt ben?

Det gick bra med benet, och vi såg inga märken på bilen heller.

Det låter ändå som en dramatisk händelse, har du varit med om något liknande förut?

– Möts av våld gör vi ju ofta, men sällan av fåglar. Så det här var en ny intressant upplevelse. Jag trodde inte att en av dagens uppgifter skulle bli att lura en fasan.

Har ni behövt någon form av krishantering efter händelsen?

– Vi har väl inte känt något större behov av det, utan har klarat oss med vanligt kamratstöd. Men det är många kollegor som har hånat oss för att vi tvingades retirera för en fågel, säger Nils Rydberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.