Under 2022 brann det mest i Värnamoskogarna där 12 hektar skogsmark förstördes. Foto: Nyhetsbyrån Siren

Här brann det mest i skogen under 2022

Uppdaterad
Publicerad

Förra året brann 656 hektar skogsmark i Sverige, enligt siffror från MSB. Mest skog i Jönköpings län förstördes i Värnamo kommun, där 12 hektar, eller 120 000 kvadratmeter, brann. 

– Det rör sig om avsevärda förluster för skogsägare och försäkringsbolag, som är svåra att kvantifiera. Även kommunerna och staten har stora utgifter vid varje utryckning, säger Anders Granström, brandforskare på Statens lantbruksuniversitetet i Umeå, till Nyhetsbyrån Siren.

Ungefär nio av tio skogsbränder orsakas av mänsklig aktivitet, enligt Anders Granström.

– Hur mycket bränder det blir beror helt på vädret under sommaren. Människors beteende förändras inte så mycket från år till år, säger säger han.

Barns lek med eld i naturen

Men undantag finns. Ett beteende som har ändrats under en 20-årsperiod är barns lek med eld i naturen. Från att ha orsakat 12 procent av alla bränder i skog och gräsmark har eldsvådor orsakade av barn sjunkit till nära noll.

– Det kan ha att göra med att barn är ute i terrängen mycket mindre och gissningsvis inte får vara ensamma lika mycket, utan är under större övervakning av föräldrarna. Det är en väldigt tydlig förändring, säger Anders Granström till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.