Foto: Lars Brundin/TT

Här dansas julen ut i februari

Publicerad

De allra flesta av oss slängde väl ut julen för flera veckor sedan, men för den som vill ta en sista sväng kring granen finns chansen den här helgen. På Åsens by håller man på gamla traditioner och där var just den här helgen den sista julhelgen.

På kulturreservatet Åsens by i Aneby kommun står tiden stilla. Här visas dagligen miljön så som den såg ut kring år 1900 i Sverige. Och på den tiden varade julen ända till den här helgen som är Kyndelsmässohelgen.

– Många tycker väl att vi har tomtar på loftet som ska dansa ut julen först nu, skrattar gårdens verksamhetschef Anneli Persson.

Hon berättar att kulturreservatets uppdrag inte bara är att skildra miljön som den var för drygt hundra år sedan, utan även livet på den tiden. Och vid den tiden följde samhället kyrkans traditioner och då var det här den sista julhögtiden, berättar hon. Enligt den kristna tron var det den här helgen som det 40 dagar gamla Jesusbarnet bars fram i templet av sin mor Maria.

– Det firades i stugorna. Man fick en sista påminnelse om julen. Det var fest och gemenskap.

Ljusets högtid

Hon säger att det var en ljusets högtid. De sista ljusen som stöpts till jul tändes och den sista julmaten och kakorna åts upp. Anneli Persson berättar att hon själv växte upp på landet på 1960-talet och att en del av traditionen kring Kyndelsmäss levde kvar även då.

– Jag minns att det var kafferep var och varannan dag. Vi gick till grannarna och åt sju sorters kakor och ostkaka, säger hon.

Den här helgen är det dags att försöka visa traditionen på Åsens by. Det blir olika aktiviteter, fika och dans kring granen.

– Egentligen tror jag kanske inte att man väntade ända till den här helgen med just att kasta ut granen, men vi tyckte att det kunde få vara så nu i alla fall. Huvudsyftet var iju att allt som hade med julen skulle bort och så blir det nu på söndag, säger Anneli Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.