Under fredagen demonstrerade klimataktivister i samband med den stora shoppingdagen Black Friday. Foto: Ellinor Eke-Göransson

Här demonstrerar klimataktivisterna bredvid Black Friday-shopparna

Publicerad

Julhandeln har dragit igång ordentligt i samband med Black Friday – men det är inte alla som gillar idén. Vid starten på shoppinggatan i Jönköping pågick under fredagen en miljödemonstration för att uppmana shoppare om att tänka mer klimatsmart.

Många startar julklappsinköpen under Black Friday för att fynda till nedsatta priser och på storgatan i Jönköping är handeln i full gång.

– Jag köper julklappar, tänkte jag skulle passa på, säger Sara Jafari som är ute och shoppar.

Vid shoppingstråkets början befann sig under fredagen även ett antal klimataktivister som ville uppmana konsumenter till att tänka en extra gång på miljön.

– Vi står här och belyser problematiken med vår konsumtion i dag men vi är inte här för att skambelägga konsumenter, säger Markus Jarlback som är med och demonstrerar.

Vad borde butikerna göra till nästa år?

– Vi vill att man avskaffar Black Friday som företeelse. Det går inte att fortsätta såhär, säger han.

Olivia Lind och Markus Jarlback är två av dem som demonstrerade för klimatet under fredagen. Foto: Ellinor Eke-Göransson

Göra egna julklappar

Trots att Black Friday-skyltar tycks synas i de flesta skyltfönster finns det en del butiker som väljer bort Black Friday.

Vad borde konsumenterna göra i stället?

– Ett självklart val är att kolla på mer second hand, säger Olivia Lind, som är en av demonstranterna.

Förra årets julklapp var just ”det återvunna plagget”. Utöver det tipsar hon om att exempelvis kan baka något att ge bort.

– Man kan också ge bort saker som betyder något mer än att bara massa prylar, säger Olivia Lind.

Tänker du på miljön när du shoppar?

– Ja, jag tänker på att inte använda plastpåsar till exempel, säger Elaine Ljungberg.

Mohammed Dabor, Sara Jafari och Elaine Ljungberg var alla ute och shoppade i Jönköping under Black Friday. Foto: Ellinor Eke-Göransson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.