Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar projektledaren Nicklas Andersson om framtidens förarlösa elbil som ska kunna trafikera våra gator om bara några år.

Här får besökarna provsitta framtidens självkörande elbil

Uppdaterad
Publicerad

Elbilsutvecklaren Nevs från Trollhättan är just nu på plats på Elmia Subcontractor där de visar upp sin första prototyp av en självkörande elbil. Förhoppningen är att hitta nya leverantörer som de kan samarbeta med i framtiden.

– Vi kommer bygga ett hundratal bilar i början för att sedan utöka till några tusen bilar allt eftersom den här marknaden växer, säger Nicklas Andersson, projektledare på Nevs med ansvar för framtidens mobilitetslösningar.

Bilen är tänkt för delade resor där resenärerna via en app bokar en plats i bilen som mest kan transportera sex personer samtidigt. Enligt Nicklas Andersson är den typen av anropsstyrda resor inte särskilt långt borta.

Hör mer om det i klippet ovan.

”En teknik som kommer växa steg för steg”

Bilen väcker stort intresse när den visas upp på underleverantörsmässan på Elmia i Jönköping, men samtidigt är det flera av de personer vi träffar som ifrågasätter säkerheten.

– Det är sjukt alltså. Först om några år när den har gått ett tag kanske man vågar åka med, säger Viggo Karlsson.

Hur säker är den här bilen?

– Det här en teknik som kommer växa steg för steg. Det finns jättemånga utmaningar och vem som har det juridiska ansvaret vid en olycka är en fråga vi behöver lösa innan vi lanserar det här i större format, säger Nicklas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.