Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrica Heidari och Bahman Pad är föräldrastödjare i Jönköpings kommun. I klippet berättar de om vikten att få föräldrastöd på sitt eget språk. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Här får Jönköpings föräldrar stöd på sitt eget språk

Publicerad

Synen på barn skiljer sig mellan olika kulturer. För den som har vuxit upp med ett auktoritärt föräldraskap kan det vara svårt att vara förälder på det sätt som råder i Sverige. Jönköpings kommun erbjuder föräldrastödsgrupper på åtta olika språk, för att hjälpa med förändring.

– Många föräldrar kommer från länder där man har en mer auktoritär syn på barnen. Här kan vi hjälpa dem att få nya perspektiv, säger Bahman Pad.

”Vägledande samspel” kallas föräldrastödsgrupperna för. Här får föräldrar insikt och verktyg för att hantera problem, innan det gått för långt.

– Det är tufft att vara förälder i dag och det är än mer tufft om du kommer till ett nytt land där du samtidigt ska lära dig om förskola, skola och lagar som gäller här, säger Ulrica Heidari som är föräldrastödjare.

Kurser på åtta olika språk

Under våren genomförde socialförvaltningen grupper för föräldrar på åtta olika språk och intresset är stort. Ett hundratal föräldrar har gått kurserna på andra språk, men lika många har gått den på svenska.

På socialförvaltningen i Jönköping finns nu 21 föräldrastödjare. De jobbar på familjecentralerna, där barnavårdscentral, kvinnohälsovård och öppna förskolor finns samlade. Men hjälpen gäller även de som har äldre barn.

”Vill att budskapet når hjärtat”

De allra flesta grupperna hålls på svenska, men grupper på andra språk är viktigt för den som har ett annat modersmål.

– Vi vill att budskapet ska nå hjärtat. Det är också lättare för dem att i grupp ställa de svåra frågorna, om varför vi gör på ett visst sätt i Sverige, säger Ulrica Heidari.

I klippet berättar Ulrica Heidari och Bahman Pad mer om kulturella skillnader i barnuppfostran och vad man hoppas att samtalen ska leda till. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.