Foto: Erik Karlsson

Här föll det stora vindkraftverket

Uppdaterad
Publicerad

Först kom smällen – sedan den här synen. Ett jättelikt vindkraftverk hade fallit över vägen.

Det var när Erik Karlsson från Solberga i Vetlanda kommun var ute och arbetade i skogen under julaftonsförmiddagen han bjöds på en rejäl överraskning.

– Jag satt i min skogsmaskin när jag plötsligt hörde en otrolig smäll. Just då tänkte jag dock inte mer på det utan fortsatte arbeta, berättar Erik.

Timmen senare, kring lunchtid var han färdig och begav sig hemåt. Snart förstod han vad som orsakat smällen.

Låg rakt över vägen

– Det låg ett vindkraftverk rakt över skogsvägen. Det hade gått av tio-femton meter upp från foten och sedan fallit i hela sin längd över ett hygge.

Rotorbladen och generatorn verkar enligt Erik ha skadat en del träd men eftersom vindkraftverket ska fallit över ett öppet område verkar inte så mycket i omgivningen ha tagit skada.

Erik Karlsson berättar att vindkraftverket är ett i raden av flera vindkraftverk i området. Det som föll ligger i närheten av Lemnhult utanför samhället Korsberga.

Platsen avspärrad

Polisen känner till händelsen men hänvisar till räddningstjänsten.

– Det ska vara ett av flera vindkraftverk som blåst omkull, säger Anneli Johnsson Hammo, vakthavande befäl på Polisen i Jönköping.

Vid 15-tiden på julafton var räddningstjänsten och servicepersonal från Stena Renewable som äger vindkraftsparken på plats. Olja från verkets växellådor hade runnit ut och i första hand gällde det att begränsa miljöpåverkan.

Olycksorsaken är okänd. Ingen person kom till skada.

Stena Renewable skriver i ett pressmeddelande att platsen är avspärrad och övriga vindkraftverk i parken är nedstängda tillsvidare. De ber allmänheten att hålla sig från området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.