Se bilderna från den plats där massvaccinering testas i klippet ovan. Foto: Fredrik Weibull, SVT

Här testas massvaccinering i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Nu påbörjas en simulering av massvaccinering mot covid-19 i Jönköpings län. Syftet är att förbereda sig för vaccinationen av människor mellan 18 och 59 år, som inte tillhör riskgrupp.

Testpersoner som bjudits in till vaccinering mot covid-19 är prioriterad personal från bland annat IVA, kirurgin och förlossningsvården. Testerna görs som en förberedelse inför den större vaccineringen av länsinvånarna, detta eftersom det aldrig gjorts en vaccination i den omfattning det innebär att vaccinera människor mot covid-19.

– Vi måste förbereda oss för de stora massorna vi ska vaccinera i maj, säger Pernilla Söderberg, projektledare för simuleringen av vaccinationen.

Corona Jönköping

Simuleringen som genomförs under testdagarna motsvarar den nivå som en vårdcentral måste vara redo för, per dag. Detta under de intensivaste delarna av fas 4, vilket alltså är den fas när större delen av allmänheten erbjuds möjligheten att vaccinera sig. Projektet är en samverkan mellan primärvården, kommuner, länets sjukhus och länsstyrelsen.

Se bilderna från den plats där massvaccinering testas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet