Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hur det lät när bedragaren kontaktade Malte i klippet ovan. Foto: Simon Fredling Jack, SVT

Här ger Malte, 78, bedragaren svar på tal: ”Tror du jag är dum i huvudet”

Uppdaterad
Publicerad

Malte Hildingsson från Vetlanda blev kontaktad av en person som ville komma åt hans bankuppgifter. Men det bedragaren inte visste var att Malte spelade in hela samtalet, ett samtal som har väckt reaktioner bland många människor.

Malte Hildingsson berättar att han sedan lång tid tillbaka har haft en app i sin telefon så att han kan spela in samtal. Detta samtal, som Malte spelade in år 2018, kom att bli ett bevis i rätten när han fick möta den misstänkta gärningsman som utsatte honom för ett bedrägeriförsök.

Nu vill Malte Hildingsson varna andra människor. Han berättar om möjligheten att spela in samtal genom exempelvis appar.

Hör hur det lät när bedragaren kontaktade Malte i klippet ovan.

”Han tabbade sig”

Samtalet tog nog en förvånande vändning för den som försökte bluffa Malte. Eftersom det spelades in har Malte Hildingsson kontaktats av polisen som velat använda det i förebyggande syfte för att informera människor om att aldrig lämna ut personuppgifter när någon ringer.

Bedragaren som försökte komma åt Maltes bankuppgifter försökte åtskilliga gånger att på olika sätt övertyga honom om att lämna ut dem.

– Många gamla tror ju på det dem hör. Bedragarna har ju övat in hur de ska bete sig, men den här personen tabbade sig några gånger, säger Malte Hildingsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer