Arkeologen Susanne Nordström undersöker ett krukmakeri från 1600-talet på öster i Jönköping. Hör henne berätta mer om fynden i klippet. Foto: SVT

Här grävs ett krukmakeri från 1600-talet fram i Jönköping

Publicerad

Saabs gamla tomt på öster i Jönköping kommer att bebyggas. Innan det arbetet drar igång undersöker arkeologer från länsmuseet platsen för att se vad som fanns där på 1600-talet.

– Det här är ytterligare pusselbitar för att förstå hur vanliga människor levde i Jönköping på 1600-1700-talen, säger arkeolog Susanne Nordström.

Under ytterligare några veckor kommer hon och en kollega att jobba på platsen. På tomten har de så här långt hittat lämningar av ett bostadshus, ett hus för djur och även det som ser ut att kunna vara ett krukmakeri.

Några av de krukskärvor från 1600-talet som hittats vid utgrävningen i centrala Jönköping. Foto: SVT

Kommande utställning

Lämningarna som nu har hittats är från mitten av 1600-talet. När arkeologerna varsamt har avlägsnat jorden lager för lager har de hittat gamla trästockar från fastigheter, men också en hel del rester av krukor och andra typer av lergods.

Allt dokumenteras och en del av det som hittats kommer troligen att ställas ut på länsmuseet i framtiden.

Hör arkeolog Susanne Nordström berätta mer om utgrävningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.