Som invigning av den nya pilgrimsleden mellan Jönköping och Falköping vandrade två biskopar delar av sträckan. Foto: Emma Johansson/SVT

Här vandrar biskoparna den nya pilgrimsleden

Publicerad

Norra S:t Sigfridsleden går mellan Sofiakyrkan i Jönköping och S:t Olofs kyrka i Falköping. På söndagen samlades två biskopar för att vandra med var sin grupp på delar av sträckan.

Leden blir en del i ett nätverk av nygamla pilgrimsleder som rustats upp de senaste 20 åren. De flesta av dem anknyter på ett eller annat sätt till vägarna mot de stora pilgrimsmålen Nidarosdomen i Trondheim och Katedralen i Santiago de Compostela. I Jönköping ansluter leden till S:t Franciskusleden mellan Byarum och Alvastra.

– Vi hoppas på att det blir många som vill vandra här. Vi tror också på ett ökat internationellt intresse. Vi vet att det bland annat i Tyskland finns intresse för att vandra i Sverige, säger Agne Josefsson som är präst och pilgrim.

Biskoparna för Växjö och Skara stift, Fredrik Modéus och Åke Bonnier, samlades för att gemensamt inviga leden och de vandrade var sin sträcka på runt en halvmil tillsammans med en mindre grupp personer. Invigningen avslutades med en gudstjänst utomhus.

Den nya pilgrimsleden har kommit till genom en samverkansgrupp mellan Falköpings, Mullsjö, Habo och Jönköpings kommuner och Svenska kyrkans församlingar i Falköping, Mullsjö, Habo, Bankeryd och Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.