Statsminister Stefan Löfven firar nationaldagen i Mullsjö. Foto: TT

Tips: Här kan du fira nationaldagen

Publicerad

Statsministern kommer till Mullsjö och i Värnamo håller Johan Gustavsson som satt kidnappad i Mali tal. Här kommer ett axplock av hur och var man kan fira nationaldagen den 6:e juni.

Statsminister Stefan Löfven har i år valt att fira nationaldagen i Mullsjö. Det gör han på Hembygdsgården. Firandet börjar klockan 16,30 med tal av statsministern.

I Jönköping inleds nationaldagsfirandet  med ett sambatåg mellan Hovrättstorget och Rådhusparken klockan 11.40. Därefter fortsätter firandet i Rådhusparken med musik, utdelning av flaggor och kulturstipendier och aktiviteter.

I Nässjö är det Hembygdsparken som är skådeplatsen för nationaldagsfirandet. Programmet börjar kvart i tre. Det blir musikunderhållning av bland andra Nässjö manskår och högtidstal av bland andra kommunstyrelsens ordförande Anci Magnusson.

Boende eller besökare i Värnamo kan ta sig till  Apladalen där man har en parad som avgår från Julia Fredrikssons plats kl 14.45. Högtidstal av Johan Gustafsson som satt kidnappad i Mali.

Det blir fest på Stortorget i Gislaved klockan 11.45. Gislaved Drum Corps uppträder och kommunstyrelsens ordförande, Marie Johansson (S), delar ut fana och flagga från Stiftelsen Sveriges Nationaldag i Jönköpings län till utvalda sökanden.

I Vaggeryds kommun bjuds det på folkdans, musik och tal  i Skillingaryds Hembygdspark, kl. 15.30.

Vid hembygdsgården i Habo startar firandet klockan 14. det blir utdelning av priset årets företagare och årets kulturstipendium. Välkomstceremoni för nya svenska medborgare och underhållning av Habo och Mullsjö Musikkår, kulturskolans Sång-igång-kör och folkdans med kulturskolans dansare.

Svenska Nationaldagsfirande i Aneby hålls i  i Bygdegårdsparken Frinnaryd kl 13:00 Aneby Symphonic Band, Flagghissning och nationalsång. Tal av Lennart Bondesson (KD) Örebro. Servering med egentillverkad ostkaka.

Kävsjö hembygdsförening anordnartraditionellt firande i hembygdsgården i  Kävsjö i Gnosjö kommun kl 14.00. På programmet står tal av kommunfullmäktiges ordförande Johan Malm, musikunderhållning, fikaservering, flaggutdelning samt medborgarskapsceremoni för kommuninvånare som blivit svenska medborgare under 2017.

Sävsjö kommun sprider ut sitt firande i kommunen. De nya medborgarna välkomnas till en ceremoni i Sävsjö, Stockaryd, Rörvik, Vrigstad där man är bosatt, och den ordnas i samband med ortens nationaldagsfirande.
Här kan du fira nationaldagen och välkomna de nya medborgarna
•Sävsjö 16.00 i Perennparken, bakom Kulturhuset
•Stockaryd 16.00 i Järnvägsparken
•Rörvik 11.00 samlas vi på torget, utanför mataffären och går gemensamt till Hillestranden
•Vrigstad 11.00 i Tegnérparken

Klockan 10:15 börjar högtiden i Forngården i Vetlanda med hälsningsord av kultur- och fritidschef Stewe Jonsson och därefter blir det parad för fanan och sång av Vetlanda Manskör. Dansuppvisning av Östra Njudungs Folkdanslag.
Högtidstal av Clas Jonsson, präst i Bäckseda församling.
Utdelning av Ledarpriserna 2018 och av Kulturpriset 2018. Hyllning av SM-medaljörer.

I Tranås kommun firar man nationaldagen i Tranås folkpark hela dagen med start klockan 10 med en friluftsgudstjänst. Därefter följer musikunderhållning, flaggparad, prisutdelningar och tal av Jens Gliminger. Kulturskolans dag hålls samtidigt med dans och musik med kulturskolans elever

Medan många kommuner väljer parker för sitt firande så håller sig Eksjö kommun på Stora torget. Det blir paradmarsch av Hemvärnets musikkår och kulturskolans blåsorkester till Stora torget där det officiella Nationaldagsfirandet tar sin början klockan 11.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer