Tips:Här kan du fira Valborg Foto: TT

Här kan du fira Valborg i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Den 30 april är det Valborgsmässoafton, för många är det tradition att fira in våren med körsång, vårtal och en vårbrasa. Vi har listat ett urval av firande runt om i länet.

Aneby

Traditionellt valborgsmässofirande i Svartåparken 18.00

Våren firas in med sång och tal. Medverkar gör Aneby Symphonic Band, Vårkören och vårtalare Irene Oskarsson.

Eksjö

Valborgsfirande i Bruzaholm, Lövudden 20.00

Chokladhjul, servering mm. Arrangör är Bruzaholms Samhällsförening.

Valborgsfirande i Hjältevad, Sjöparken 19.30

Musikunderhållning av Malin Fjällman, trolleri med Magic Kjell och vårtal av Levi Schneider. Tipspromenad, servering, lotterier, majbrasa och fyrverkeri. Arrangör är Hjältevads Samhällsförening.

Valborgsfirande på Eksjö camping 18.30

Vårtal, majbrasa och fyrverkeri. UV-scouterna och Royal Ragners medverkar med roliga aktiviteter och korvgrillning. Själva valborgsfirandet startar kl. 20.30. Arrangörer är Eksjö camping och konferens, Missionskyrkan, Storegårdskyrkan och Pingst Eksjö.

Valborgsfirande i Mariannelund, Herrgårdsparken 19.00

Diana Laitinen Carlsson håller vårtal och Hearts and Bones står för underhållningen. Fackeltåg, våreld, fyrverkeri och kröning av Drottning Valborg. Arrangörer är Mariannelundsbygdens Samhällsförening i samarbete med Sensus.

Valborgsfirande i Värne, Vassäng 19.00

Våreld, vårtal, servering, sång, tipspromenad, lotterier mm. Firandet avslutas med kaffe i Allianskyrkan. Arrangör är Mellby Hembygdsförening.

Valborgsfirande i Hult, Movända camping 19.30

Tipspromenad, körsång, fyrverkeri och vårtal av Maria Havskog. Arrangör är Hults föreningsliv.

Valborgsfirande i Ingatorp, Badplatsen 20.00

Vårtal, majbrasa, försäljning, fiskdamm, musikunderhållning och rislyktor över Ingatorpssjön. Firandet arrangeras av Ingatorps samhällsförening.

Vårspel, Sjöängen 17.45

Marsch från Stora torget mot Sjöängen. Vårtal av Bo-Kenneth Knutsson. Medverkar gör även Hemvärnets musikkår och Ryttarkören. Firandet avslutas med ett ryttarspel kl.19.00 och elden tänds.  Firandet arrangeras av Lions Club, Eksjöortens Ryttarförening och Eksjö kommun/Kulturavdelning.

Gislaved

Valborgsmässofirande i Åparken 21.00

Det blir körsång, vårtal, valborgseld och fyrverkeri. Firandet arrangeras av Hestra Samhällsförening.

Gnosjö

Valborgsfirande, Töllstorps Industrimuseum 18.00

Tipspromenad, kaffeservering, korvgrillning, barnaktiviteter mm. Medverkar gör vokalensemblen Cecilia och Per Elvinsson och dansgrupp från Missionskyrkan. Firandet arrangeras av Gnosjö Hembygdsförening m fl.

Habo

Valborgsmässofirande i Musikparken 19.00

Försäljning av lotter, korv, dryck mm. Medverkar gör Habo Small band, Habo-Mullsjö Musikkår och Manskören SB under ledning av Eva Melin. Vårtal av Ann-Charlotte Hoffback Kaljo. Firandet arrangeras av Fritid-Kultur och Habo Scoutkår.

Valborgsmässofirande i Rödån, Rödåns Missionshus 19.30

Våreld, vårtal, servering och fyrverkeri. Medverkar gör The Gentlemen från Tidaholm. Firandet arrangeras av Rödåns friförsamling.

Jönköping

Valborgsfirande i Fjällstugan 21.00

Brasa, körsång och vårtal. Vårtalar gör Landshövding Helena Johnsson. Kvällen avslutas med en konsert av Ravens & Doves med Jonas Sandwall.

Valborgsfirande i Hovslätts Hembygdsgård
Traditionellt Valborgsmässofirande i samarbete mellan SMU-scouterna och Hembygdsföreningen.

Valborgsfirande i Hovslätt, Equmeniakyrkan 19.00
Vårkonsert

Valborgsfirande på Rocksjöns strandkant 20.00

Brasa på Rocksjöns strandkant med körsång av Par Bricole-kören. Valborgsmässoelden tänds klockan 20.00.

Valborgsfirande i Stadsparken 19.30
Musik av KFUM Orkestern och Ungdomskören Nova med solister. Senare blir det ett traditionsenligt vårtal av Daniel Rundqvist, chef SVT Jönköping. Det blir fyrverkerier när mörkret faller.

Valborgsfirande i Tenhult, badplatsen Tenhultasjön 20.00

Det kommer att bjudas på vårtal och körsång. På plats finns även ett chokladhjul och lotteri. Firandet arrangeras av Tenhults scoutkår.

Valborgsfirande i Taberg, på berget 19.20

Musik, tal, aktiviteter för hela familjen och brasa. Medverkar gör Tabergs musikkår och Månsarps kyrkokör. Hans Boeryd håller vårtal.

Valborgsfirande i Huskvarna, Pusta kulle 18.00

Traditionellt valborgsfirande. Inleds med musik av Huskvarna Musikkår. Sång av Qvinntetterna. Vårtal av Simon Varley, rektor på Engelska skolan i Huskvarna. Valborgselden tänds av Huskvarna scoutkår. Servering, lotterier och fyrverkeri.

Valborgsfirande på Visingsö, Hembygdsgården 19.00

Vårtal av Tomas Kroksmark. Sång av Visingsökören.

Valborgsmässofirande i Bankeryd, Hembygdsgården 20.00

Det bjuds på en valborgseld, musik, sång, vårtal och fyrverkerier. Vid 21.30 uppträder Bankeryds kyrkokör i Bankeryds kyrka.

Mullsjö

Valborgsmässoafton vid Hotell Mullsjö 21.00

Företagarna Mullsjö håller tal och kvällen avslutas med brasa.

Foto: TT

Nässjö

Valborgsmässofirande i Nässjö 19.30

Inleds på Stadshustrappan, där hembygdsföreningens ordförande Meier Andersson hälsar välkommen. Efter sång av manskören samt utdelning av kulturpris och stipendier blir det fackeltåg till Nässjö hembygdspark där bålet tänds.

Sävsjö

Valborgsfirande i Vrigstad, Tegnérparken 19.00
Kvällen bjuder på majbrasa, fyrverkerier och ett tal av kommunchefen Jan Holmqvist. Medverkar gör Linda Bengtzing och Time Machine. Firandet arrangeras av Vrigstads Samhällsförening.

Valborgsfirande i Kännestubba bygdegård 19.30

Vårlotteri och kaffeservering. Vårtal av Linda Stålgren. Medverkar gör kyrkokören. Firandet arrangeras av Hultsjö bygdegårdsförening.

Tranås

Fira in våren i Tranås Stadshuspark, 15.00

Firandet inleds i Stadsparken med olika aktiviteter som tivoli, ponnyridning och konstutställning. Kl 18.00 är det konsert med Mendez. Elden tänds 18.55. Sång och musik med Tranås Musikkår. Emilia Nilsson håller vårtal.

Vaggeryd

Valborgsfirande i Vaggeryd 18.30

Bland annat marsch till Hjortsjön.

Vetlanda

Valborgsfirande vid Kvarndammen, 20.00

Traditionellt valborgsfirande vid Kvarndammen med start på Stortorget. Njudungsorkestern håller täten i tåget och alla som önskar får gå med. Det blir fanfar, nationalsång, sång av Vetlanda Manskör och majbål.

Värnamo

Valborgsfirande i Värnamo, Missionskyrkan 20.15

Traditionellt valborgsfirande framför Missionskyrkan mitt i Värnamo City. Missionskyrkans kör och brassband uppträder och Britta Bolmenäs håller vårtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer