Planerna är än så länge bara i sin linda, men om de blir av kommer det att förändra stadsbilden rejält vid infarten mot Jönköping – mittemot Rocksjön.
– Vi har haft en träff med kommunen och presenterat en idéskiss på hur man skulle kunna göra ett samarbete kring området, och vi är beredda att lägga resurser på det hela, säger Rosalie Sandahl, projektutvecklare på Skanska.
Bygga nytt gymnasium
I dag ligger bland annat en stor parkering på delar av området, men även Erik Dahlbergsgymnasiet. Om projektet blir av skulle Skanska bygga en helt ny gymnasieskola inne i kvarteret, tillsammans med olika typer av kommersiella lokaler som p-hus och kanske butiker, restauranger och upp mot 700 lägenheter. På skissen finns ett höghus på upp mot 14 våningar inritat. Även någon form av station för kollektivtrafik kopplat till parkering finns med i tankarna, något som skulle kunna avlasta trafiken i centrum.
– Vi har slängt fram en idé och väntar på återkoppling på hur och om de vill gå vidare, så exakt vilka delar man ska ha med måste utredas vidare. Det vi har försökt fokusera på är en ny stadsdel som ska bli en ny ingång till Jönköping, och där man tänker helhet.
Samma metod i andra städer
För företaget handlar det om ett samarbete med kommunen för hela stadsdelen i en form som skulle vara unik för Jönköping.
– Vi har använt samma metod på några andra håll i landet och utomlands, men för Jönköping är det nytt, säger Rosalie Andersson.
Hon berättar vidare att de vill ta ett helhetsgrepp på hela stadsdelen när de planerar vilka verksamheter som behövs och hur det hänger ihop med övriga stadsbilden.
Området vid infarten till östra delen av centrum kommer att genomgå stora förändringar de kommande åren.
Andra projekt redan igång
Bostadsprojekt är redan planerade för gamla postterminalen, Saabs område och även bilföretaget Nybergs har presenterat planer på ett storbygge.
– Det är ett stort och omfattande projekt de har presenterat för oss, en spännande tanke, samtidigt som det är väldigt speciellt. Utan att ha gått in i detaljerna, så kan man ändå spontant förstå att staden växer åt det hållet och blir mer stadslik. Det känns som en naturlig yta ut mot parkerna, och redan idag händer det ju mycket i närområdet, säger kommunalrådet Ann-Marie Nilsson (C).
Ann-Marie Nilsson betonar att kommunen inte har tagit ställning, men ska resonera vidare om tanken.
– Det kan ju även finnas fler som är intresserade av området, säger hon.
Fler positiva till idén
Kommunalrådskollegan, numera politiskt oberoende, Carin Berggren har ansvar för byggfrågor, och var även hon med vid mötet med Skanska för några veckor sedan. Och hon kan tänka sig att stödja idén.
– Absolut. Jag tycker att det är en positiv idé. Just att man tar ett helhetsgrepp och tänker mer än bara bostäder. När man utvecklar staden måste man tänka in allt.
Men hur ser du på att man i så fall måste ta bort dagens gymnasieskola?
– Det ser jag inte som något problem eftersom man räknat in den i det nya bygget. Och då får man chansen att bygga på ett annat sätt än dagens skola.
Byggstart tidigast om fem år
Byggföretagets tanke är att bygga i etapper om bygget blir av. I så fall skulle man kunna starta med att bygga en ny skola och behålla Erik Dahlbergsgymnasiet under tiden för att inte verksamheten ska påverkas.
Några beslut är alltså inte fattade – än så länge är projektet enbart en idéskiss, som nu ska smältas av kommunen. Men Rosalie Sandahl på Skanska hoppas på att det ska bli av.
– Vi är intresserade av ett fortsatt gemensamt samtal med kommunen. Om allt går väl skulle kanske spaden kunna sättas i marken om fem år, även om det kanske är optimistiskt räknat, säger hon.