Kungshälsans vårdcentral i Huskvarna är först i regionen med att låta vårdpersonal arbeta hemifrån. Foto: Erik Simander/ Fredrik Sandberg TT

Här provar vårdpersonal att jobba hemifrån

Uppdaterad
Publicerad

På Kungshälsans vårdcentral i Huskvarna har vårdadministratörer under ett drygt år fått prova på att arbeta hemifrån två dagar i veckan. Resultaten har varit positiva bland både personal och chefer som uppmanar fler vårdcentraler i länet att göra samma sak.

Vårdadministratörernas arbetsuppgifter handlar om att hantera alla administrativa ärenden på en vårdcentral. I oktober förra året fick fyra erfarna medarbetare möjligheten att prova arbeta hemifrån, främst med att skriva ut journaler.

– Vi har uppnått mycket bra resultat, vi har till exempel ökat produktiviteten med 25% utskrivna journaler, säger Peter Fransson som är verksamhetschef.

Även kvalitén förbättras

Anledningen till förbättringen tror han har att göra med att man sitter ostört hemma, det är ofta mycket avbrott på en vårdcentral.

– Det blir även bättre kvalité på vårdanteckningarna som görs hemma, berättar Peter Fransson.

Än så länge är det maximalt två dagar i veckan som personalen får arbeta hemifrån.

– Det är viktigt att vi har kvar det sociala utbyte man får på en arbetplats. Det ska heller inte bli ett tapp på vårdcentralen, säger han.

Anna-Maria Andersson, Hannah Heldemyr, Therese Salomonsson och Annika Svedenklint är vårdadministratörer och har fått prova på att arbeta hemifrån. Foto: Peter Fransson

Hemarbetsplatsen måste hålla måttet

För att få möjligheten att arbeta hemifrån krävs det att chefen godkänner hemarbetsplatsen så att den uppnår kraven för arbetsmiljö och sekretess.

– De ska kunna stänga om sig när de jobbar och datorn ska låsas. På så sätt anser jag inte att sekretessen är mindre när man jobbar hemma, säger Peter Fransson.

Uppmanar andra att prova

Kungshälsans vårdcentral ser bara positiva effekter och menar att fler vårdcentraler i länet borde ta efter.

– Vi behöver fler glada vårdadministratörer och detta ger möjlighet till en mer flexibel vardag, säger Peter Fransson.

Då det är en yrkesgrupp som många konkurrerar om ser han även möjligheter vid rekrytering.

– Personal sparar på resor till och från vårdcentralen och detta kan fungera som lockbete när man ska anställa nya vårdadministratörer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.