Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ann Aldén, kyrkoherde Svenska kyrkan Jönköping, och Mathias Johansson som är kyrkogårdschef. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Här ska en ny muslimsk begravningsplats byggas

Uppdaterad
Publicerad

Vid Järstorp kyrka i Jönköping kommer kyrkogården att utvidgas för att ge plats åt en ny muslimsk del. Den nya delen kommer att kallas för ”samtida begravningsplats” då tanken är att den ska spegla hur samhället ser ut, med plats för alla.

Det enda stället där muslimska gravplatser finns samlade just nu är på Östra kyrkogården i Jönköping. Men allt eftersom att den muslimska befolkningen ökar räknar man med att den kommer att vara fullbelagd om cirka fem år.

– Enskilda muslimska gravar finns på alla våra kyrkogårdar men det finns ett önskemål om en samlad plats, säger kyrkogårdschefen Mathias Johansson.

– Finns behovet vill vi tillgodose det. Svenska kyrkans uppdrag är att ansvara för begravningsverksamheten för alla medborgare – inte bara de som tillhör kyrkan, säger Ann Aldén, kyrkoherde Svenska kyrkan Jönköping.

Finns vissa kriterier

Planeringen inför den nya begravningsplatsen har gjorts som ett samarbete mellan Svenska kyrkan och muslimska rådet i Jönköping.

– Östra kyrkogården har använts många år och området blir inte större men vi märker att den muslimska gruppen har blivit större, säger Salmir Nasic, sekreterare i muslimska rådet.

Det finns vissa kriterier att ha i åtanke när man ska anlägga muslimska gravar.

– Till exempel ska gravarna ha en viss riktning, säger han.

Ska räcka till många generationer

Målet är att den nya gravplatsen ska så klar inom en treårsperiod.

– Det är svårt att säga exakt när men arbetet är igång. Drömscenariot är att första spadtaget görs 2022, säger Mathias Johansson.

Hur många nya platser kommer det bli?

– Det vet vi inte exakt men vi har nog skapat en begravningsplats som räcker till många generationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer