– Laxen i Vättern måste sättas ut eftersom den inte naturligt kan reproducera sig i sjön. Det finns helt enkelt inga lekplatser, säger Malin Setzer som är sakkunnig på Vätternvårdsförbundet.
Laxen är populär bland sportfiskare och hade inte utsättningar gjorts som den i Habo nu i veckan skulle fisken inte finnas i sjön.
Ny plan för hållbart fiske
För att fisken, inte bara laxen, ska må bra i Vättern tas just nu en ny förvaltningsplan fram, ett slags styrdokument. I den förra som kom 2009 kunde man inte komma till skott helt med resursfördelningen mellan yrkesfiske, sportfiske och fritidsfiske. Malin Setzer hoppas att det ska bli bättre i den nya planen, som väntas skickas ut på remis om några månader.
– Vi kommer att försöka jobba mer med mål i den här planen, för arterna och fisket. Dessutom vill vi jobba för att få fram en överenskommelse om hur fiskets resurser ska fördelas mellan de olika kategorierna av fiskare, säger Malin Setzer och fortsätter:
– Vi har sett att det finns en hel del motsättningar och man är inte riktigt överens om hur resursen ska fördelas.
Malin Setzer berättar att meningsskiljaktigheterna först och främst handlar om signalkräftan och rödingen.
Vill inte tala om intressekonflikt
Men de olika kategorierna av fiskare verkar inte vilja tala om några svårigheter att komma överens
Stiftelsen ”Mer lax i Vättern”, som består av personer som arbetar ideellt med att samla in bidrag till laxutsättningar, fokuserar istället på att de inte vill att det ska bli några förändringar i och med den nya förvaltningsplanen.
– Vi får vänta in förslaget från länsstyrelsen nu. Kommer de med restriktioner mot sportfiskarna, då får vi ta tag i det då, säger Jonas Andersson som är informatör på Mer lax i Vättern.
”Laken tar över”
Det finns cirka 20 yrkesfiskare som är verksamma i Vättern. Jonny Ståhl, ordförande i Vätterns fiskareförbund, hoppas att den nya förvaltningsplanen ska leda till ännu mer forskning kring fiskebestånden.
– Det är viktigt att vi nu får till ett allsidigt fiske. Det går inte bara att fiska lax, öring och röding, utan även siken och laken måste utsättas för ett fiske för att inte helt enkelt ta över sjön. Det ser vi tendenser till på vissa håll, säger Jonny Ståhl.