Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur samarbetet mellan de som studerar till läkare, sjuksköterska och arbetsterapeut fungerar på mottagningen. Foto: Emma Johansson/SVT

Här tar studenter emot patienter i egen mottagning

Publicerad

Som första försök i landet får de som studerar till läkare, sjuksköterska och arbetsterapeut driva en egen mottagning på vårdcentraler i länet. SVT Nyheter Jönköping besökte Tenhult vårdcentral.

Studenternas egna mottagning finns än så länge på två vårdcentraler i länet; Tenhults och Wetterhälsans vårdcentraler. Dit kommer patienter som valts ut slumpvis och som har godkänt sin medverkan. Alla besök filmas för att kunna utvärderas av handledare.

Meningen är att studenterna ska lära sig mer om varandras professioner för att senare i arbetslivet lättare hänvisa patienter rätt från början.

– Det är utmanande, men det är så det ska vara tycker jag. Det är då jag utvecklas och vi har alltid med en legitimerad läkare som sitter med och övervakar så att vi inte missar någonting, säger sjuksköterskestudenten Isabelle Svensson.

Första gången i landet

Sedan tidigare finns avdelningar på sjukhus som drivs av studenter, men det här är första gången i landet som det finns en mottagning på en vårdcentral. Och de involverade har fått stor respons för arbetet.

– Folk har redan frågat om att få göra studiebesök hos oss och vi har blivit inbjudna till att tala på en digital konferens och det är jätteroligt, säger Poonam Chavda som är teamhandledare för undervisningsmottagningen.

Satsningen kallas KUM, klinisk undervisningsmottagning, och är ett samarbete mellan Linköpings universitet, Hälsohögskolan i Jönköping och Region Jönköpings län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer