Knud Johansen, fastighetsskötare i Stoeryd har olika teorier om varför testningen i området är lägst i länet. Foto: Simon Fredling Jack, SVT

I Stoeryd testade sig lägst andel för covid-19 i länet

Uppdaterad
Publicerad

Stoeryd i Tranås kommun, är det område i Jönköpings län där lägst andel testade sig under andra coronavågen. Endast en tiondel testade sig under det sista kvartalet 2020.

Drygt en tredjedel av länsinvånarna har testat sig för covid-19. I området med postnummer 573 42, Stoeryd i Tranås kommun, är 1484 personer skrivna och endast en tiondel av dem har testat sig för sjukdomen mellan 1 oktober och 31 december förra året. Att testa så många människor som möjligt vid minsta symptom har varit ett internationellt budskap från Världshälsoorganisationen, WHO under hela coronaåret 2020.

Postnummerområdet 573 42 är det i länet där lägst andel coronatestat sig sett till antal boende.

Corona Jönköping

– Det här är ett område med blandade nationaliteter och problemet här är att många håller sig undan det övriga samhället, säger Knud Johansen, fastighetsskötare i området.

Området i Stoeryd SVT besöker beskrivs som ett förortsområde med många utlandsfödda. Flera boende vi pratar med berättar att de inte tänker på covid-19 särskilt mycket, de upplever inte heller att de fått särskilt mycket information om sjukdomen. En kvinna är kritisk till att den svenska regeringen inte stänger ner hela samhället, hon berättar att hon följer polska medier och ställer sig frågande till varför inte alla i Sverige bär munskydd.

I klippet ovan berättar en fastighetsskötare i Stoeryd mer om området.

SVT granskar coronatestningen i Jönköpings län

SVT Nyheter Jönköping har begärt ut data från Region Jönköpings län angående hur många som testat sig för covid-19 på länets alla postnummer och hur många som bor i dessa postnummerområden.

Region Jönköpings län har inte lämnat ut information om testning på postnummer där färre än 20 människor bor med hänvisning till patientsäkerheten, de menar även att det finns en felkälla i denna data eftersom det finns yngre personer som inte ändrat sin adress trots att de bor på annan ort.

Den data SVT Nyheter begärt ut avser perioden 1 oktober till 31 december år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet