• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Här tränar Sveriges första para-esportlag: ”Vill visa att vi ändå kan”

Uppdaterad
Publicerad

Ett par av lagets spelare kan i stort sett bara röra på händerna, men det hindrar dem inte från att prestera i e-sport. Under helgen laddade lag Lilmix.para upp på träningsläger i Jönköping inför den stundade spelfestivalen Dreamhack winter.

För ett halvår sedan skapades e-sportlaget som består av fem killar med sjukdomen Duchennes muskeldystrofi, som gör att de får sämre rörelse och motorik ju längre tiden går. Alla i laget använder elrullstol.

– Jag vill visa att vi ändå kan spela, säger Emil Appelqvist som är en av lagets spelare.

Pappan startade laget

De tävlar i förstapersonsskjutspelet Counter strike: global offensive, ofta kallat CS:GO. Under helgens träningsläger slipar killarna på spelfärdigheterna inför Dreamhack winter som drar igång om knappt två veckor i Jönköping.

– Vad jag vet är laget Sveriges, och troligen världens, första para-esportlag, säger Martin Stengård från Växjö som är pappa till den yngsta i laget, Sigge 14 år.

Det var Martin som tog initiativet att starta e-sportlaget för att sonen skulle kunna träna organiserat med andra e-sportare som har samma sjukdom. Killarna tävlar däremot inte i en para-serie, utan mot spelare som inte har ett funktionshinder.

I klippet ovan ser du hur det såg ut när para-esportlaget slipade på spelandet inför Dreamhack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.